Overnight scent release in the room improves memory by 226%

Luktstimulering mens du sover forbedrer hukommelsen med 226 %

I en artikkel fra juli 2023 publisert i Frontiers in Neuroscience beskrives en studie som undersøkte effekten av luktstimulering om natten på kognitive evner hos eldre voksne. Studien inkluderte 43 deltakere i alderen 60 til 85 år, som ble delt inn i to grupper: en luktstimulert-gruppe og en kontrollgruppe. Luktstimulert-gruppen ble eksponert for syv dufter over en uke, med en unik duft hver natt i to timer ved hjelp av en luktdiffusor. Duftene som ble brukt var rose, appelsin, eukalyptus, sitron, peppermynte, rosmarin og lavendel - essensielle oljer valgt for å representere ulike duftkategorier: harpiksaktige, blomstrende, fruktige og aromatiske. Kontrollgruppen hadde en tilsvarende opplevelse, men med minimale mengder av duftene.

Resultatene

Nevropsykologiske vurderinger og fMRI-skanninger ble utført ved studiens start og etter seks måneder. Resultatene viste en signifikant forbedring på 226 % i hukommelse hos den luktstimulerte-gruppen, målt ved Rey Auditory Verbal Learning Test. I tillegg ble det observert forbedringer i funksjonen til venstre uncinate fasciculus - et hjerneområde assosiert med hukommelse og læring - vurdert ved gjennomsnittlig diffusivitet, en MR-måling som brukes for å vurdere integriteten til hvit substans i hjernen.

"Det er et viktig første skritt for å vise hvordan veldig enkel luktstimulering kan påvirke eller i det minste beskytte mot degenerasjon." – Leslie Kay, professor i psykologi og nevrovitenskap ved University of Chicago

Konklusjon

Studien konkluderer med at minimal luktstimulering om natten menb man sover kan føre til forbedringer i kognitive og nevrale funksjoner, og presenterer dermed en lavterskel og effektiv metode for å styrke hjernehelsen hos eldre voksne.

Denne innovative tilnærmingen utnytter den velkjente sammenhengen mellom lukt og hukommelse og kan tilby en enkel hjemmebehandling for kognitiv nedgang - en økende bekymring i aldrende samfunn. Studien peker på en lovende retning for videre forskning på ikke-farmakologiske intervensjoner for å støtte kognitiv helse hos eldre.

For en detaljert forståelse av metodikken og funnene, kan du lese hele studien på nettsiden til Frontiers in Neuroscience.

Tilbake til bloggen